Siirry Taloussanomien täysversioon

Ruokaguru Heikkilä: Karppausbuumi maltillistuu

Kuva: Lehtikuva

28.11.2011 06:05 (päivitetty: 28.11.2011 06:16) Vähähiilihydraattisen ruokavalion suomalaisena guruna tunnettu lääkäri Antti Heikkilä uskoo, että karppausbuumi tulee maltillistumaan Suomessa. Hän sanoo kritisoivansa puhdasta karppaamista ja pelkkää hiilihydraatteihin tuijottamista.

Vähähiilihydraattisesta Pellinki-dieetistään tunnettu lääkäri Antti Heikkilä uskoo, että suomalaisten karppausvillitys tulee maltillistumaan.

– Se tulee hakemaan oman uomansa, hän arvioi Taloussanomille.

Heikkilä muistuttaa, että vähähiilihydraattisuus on yli 200 vuotta vanha diabeteksen hoitokeino.

Heikkilä kuitenkin kritisoi äärikarppaamista.

– Se on liian kapeaa. Pelkkä hiilihydraattien rajoittaminen ei riitä, vaan ruuan on oltava ravinnepitoista, Heikkilä sanoo.

Heikkilä kertoo vastustavansa liian prosessoitua ja köyhdytettyä ruokaa.

Yhdysvalloissa karppausbuumi
oli jo vuosia sitten 


Yhdysvalloissa karppausbuumi eli huippuaikojaan 2000-luvun alkupuolella. Teollisuus meni buumiin vauhdilla mukaan ja kyllästi markkinat täysin low-carb- eli vähähiilihydraattisilla tuotteilla.

Samaan aikaan tuotteiden kysyntä alkoi kuitenkin hiipua, kun monet ruokavaliota noudattavat pettyivät karppaukseen. Esimerkiksi dieetillä olijan paino väheni aluksi nopeasti, mutta sitten palasi takaisin. Monet jättivät dieetin sikseen, kun jäätelön ja pastan himo lisääntyi riittävästi. Muutamat kuluttajat pelästyivät myös lääkärien varoituksia siitä, että karppaus saattaa houkutella syömään liikaa kaloreita tai liikaa tyydyttyneitä rasvoja.

Yhdysvalloissa low-carb-ruokavalioita on ollut useita erilaisia, kuten esimerkiksi South Beach tai kuuluisa Atkinsin dieetti.

– Nyt Yhdysvalloissa on menty tähän paleo-dieettiin, Heikkilä kertoo.

Paleo-dieetti jäljittelee kivikauden ihmisen eli metsästäjä-keräilijän ruokavaliota.

Heikkilän mukaan karppaus on tällä hetkellä Suomen ohella kova sana myös Ruotsissa ja Norjassa.

"Karppausleivän gluteeini
on monelle pahasta"


Suomessakin elintarviketeollisuus on kehittämässä tuotteita karppaajille. Leivän menekin laskua säikähtäneet leipomot ovat lanseeranneet vähähiilihydraattisia leipätuotteita.

Heikkilän mielestä karppausleivissä huonoa on se, että joissain leivissä on huomattavasti enemmän gluteeiinia kuin tavallisessa leivässä.

– Se on hankala aine monille, hän kritisoi.

Blogissaan Heikkilä on todennut gluteeiinin olevan monille haitta, ellei suorastaan myrkky.

– Gluteiini on yhdistetty yli 250:een eri sairauteen skitsofreniasta syöpään. Keliakia on vain jäävuoren huippu koko ongelmasta. Leivän hiilihydraatti on pienempi ongelma, jos sitä vertaa gluteiiniin, Heikkilä arvioi.

"Turhia
lisäaineita"
 

Kysyn Heikkilältä, mitä mieltä hän on vähähiilihydraattisten valmisruokien tulosta markkinoille.

– Se vain kertoo siitä, kuinka dynaaminen talouselämä on. Ei pakkaaminen sinänsä ole huonoa, pakataanhan jauhelihaakin, mutta miksi ruokia täytyy manipuloida väriaineilla ja turhilla lisäaineilla, hän sanoo.

Heikkilä kertoo haluavansa edistää ruokakulttuuria ja ruuan valmistamista itse. Siihen ajatteluun eivät teolliset valmisruuat sovi. Kaikki pakattu ei kuitenkaan ole pahasta.

– Vihannespakasteet ovat ihan hyviä, hän myöntyy.

Riikka Kalmi

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen-lisenssillä.

Lähetä kaverille
Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä

Keskustelua uutisesta

Lue kommentteja ja osallistu (63)

Lisää aiheesta
Amerikkalaisten dieetit ohjaavatjo USA:n elintarviketeollisuutta
Muotidieetit laihduttavat USA:n jäätelömyyntiä
Yllätysmenekki: Rasva käy kaupaksi
Karppaajat nostavat voin hintaa
Nyt syttyi ruokasota – kuka vedättää ketä?
4 myyttiä – katso mistä karppauksen suosio johtuu
Demari: Karppaus ihmetyttää - leivän myynti laskee, pullan kasvaa
Leipomot yllättyivät – karppausleipä käy kaupaksi
Hurjat erot – katso 200 huippulääkärin tulot
Luomu menee jouluna kaupaksi – karppaus jää
"Meitä on sanottu tappajiksi ja myrkyttäjiksi"
Lihaa, lihaa ja lihaa – pitää saada ihan joka päivä
Läpimurto? Meduusa voi korjata sydämesi
Vaadi sitä ruokaa, mitä haluat
Elintarviketeollisuus investoi ja luottaa vientiin
Rasvabuumin pahin skenaario – 500 uutta sydänkohtausta
Trendisyöjät hämmentävät gluteenisoppaa

Uusimmat uutiset

Lisää uutisia

Digitoday

^ Etusivulle

Uutislista | Luetuimmat uutiset

Asuminen | Autot | It-viikko | Jan Hurri | Kolumnit | Markkinointi | Pörssiuutiset | Työ ja elämä | Uutiset | Uutiskommentit | Yrittäjä

Verotiedot
Lue päivän Dilbert
Kommentoimasi uutiset
Tilaa uutiskirjeitä
Tilaa RSS-uutissyöte kännykkääsi
Lähetä palautetta


Digitoday

Siirry Taloussanomien täysversioon