Uudistus Mitä pidät uudesta mobiiliversiosta? Anna palautetta Lue lisää
Kansantalous

"Suomi ottanut ensiaskeleet Italian, Espanjan ja Portugalin tiellä"

Kuva: Lehtikuva

Aktia Pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen kirjoittaa tuoreessa katsauksessaan, että Suomi on ottanut ensiaskeleet kriisimaiden tiellä. Tyrväisen mukaan voi tulla eteen sama tilanne kuin esimerkiksi Portugalilla on nyt.

Taloussanomat

Aktia Pankin pääekonomisti Timo Tyrväisen mukaan Suomi on ottanut huomaamattaan ensiaskeleet Italian, Espanjan ja Portugalin tiellä.

– Kilpailukykymme on heikentynyt ja julkisen talouden kestävyysvaje on ikääntymisen vuoksi ilmeinen, Tyrväinen kirjoittaa tuoreessa katsauksessaan.

Hänen mukaansa Suomi voi vielä valita, seuraako se ”kriisimaiden tietä katkeraan loppuun”.

– Jos se halutaan välttää, nyt on tärkeämpää puhua pitkän ajan kasvuedellytyksistä kuin väitellä ”oikeista” leikkauslistoista ja ”oikeasta” aikataulusta.

Tyrväisen mukaan pitkän aikavälin kasvuedellytyksiin kuuluvat ”eläkeikää ja työurien kestoa koskevat ratkaisut” sekä kuntasektorin rakenneuudistus. Tyrväinen kirjoittaa, että ”mitä enemmän pystymme parantamaan pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksia, sitä pienempi on leikkauspakko tässä-ja-nyt”.

Suomelle tulee pahimmassa tapauksessa eteen se tilanne, jossa eteläisen Euroopan kriisimaat nyt yrittävät paniikkiratkaisuilla palauttaa markkinoiden luottamuksen taloutensa suorituskykyyn, Tyrväinen maalailee.

Tyrväisen mukaan Suomi liitettäneen perjantaina taantumamaiden joukkoon, kun Suomen BKT-luvut loka-joulukuulta julkistetaan. Hänen mukaansa syöksykierteen alkamisesta ei ole kuitenkaan merkkejä. Aktia Pankki uskoo, että Suomen talous kääntyy kasvuun vuoden jälkipuoliskolla.

– Vaikka vihreät versot ovat nostaneet päätään, ne voivat kuitenkin jäätyä nopeasti. Niin käy, jos eurokriisi kärjistyy uudelleen.

Yrityshaku

Aktia Bank Abp, Helsingfors — 2181702-8

Kaikki yritykset ja protestit

Lue kommentit (187)

Tyrväisen mukaan pitkän aikavälin kasvuedellytyksiin kuuluvat ”eläkeikää ja työurien kestoa koskevat ratkaisut” sekä kuntasektorin rakenneuudistus. Tyrväinen kirjoittaa, että ”mitä enemmän pystymme pa...
Kuulostaa lahinna supistustoimilta, ei kasvunodotuksilta. Halutaan varmistaa yha pienenevan hyvatuloisten joukon menestyminen suurta massaa kurittamalla. Virheet kuitenkin tehty ilman suuren massan mi...
Mikä yllätys tämäkään nyt taas muka oli??Samaan aikaan kun haukumme tuhlailevia kreikkalaisia, kotoisat päättäjämme rakennuttavat jokaiseen kylään uusia koulutuskeskuksia, rahaisan uudelleenohjelmoint...
Missä nyt mennään ei pelasteta eläkeikää nostamalla.Kilpailukyvyn menetäminen on monen asian yhteissumma.Hallitus on ollut vuosia ulkona reaalitaloudesta.
Mieltäni kun Ruotsi, Britannia, Tanska ja Norja ei osallistu tukipaketteihin, niin Suomi voisi lähettää joka viikko muutaman kymmenen miljardia apua tarvitseviin maihin.
´Myös eläkeläisten ostovoima on tärkeä!Parhaiten sitä kohennettaisi yhdistämällä eläkeyhtiöt.Kahdeksaa yhtiötä ei tarvita maksujen keräämiseen ja eläkkeiden maksamiseen. Ja sijoitustoiminnan hoitaisiv...
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
 1. 1.

  Iskitkö silmäsi työkaveriin? Näin flirttaat tyylikkäästi

 2. 2.

  Drakmaattinen loppu? "Tsipras ajaa skootterilla, Schäuble panssaroidulla BMW:llä"

 3. 3.

  Milloin naku Sara Sieppi on mauton? Riippuu tilanteesta

 4. 4.

  Kun Venäjän keskiluokka jaettiin kahtia: "Luotan Putiniin"

 5. 5.

  Ison osakevälittäjän toiminta jäihin – kurssi syöksyy

 6. 6.

  Jo 100 000 lainaan haettu lyhennysvapaata

 7. 7.

  Formula-mogulille yli miljardin veromätkyt – ei aio maksaa

 8. 8.

  Kasarin kovimmat: Testissä Amiga 500 ja Strip Poker

 9. 9.

  KSML: "Suomen tieverkko on rapistumassa hurjaan kuntoon"

 10. 10.

  Brexitin hintana hurja maahanmuutto?

Näytä lisää
 1. 1.

  Ai että en omista edes ostamaani autoa?

 2. 2.

  Daimler haluaa eroon sähköautojen latausjohdoista

 3. 3.

  Tsipras: Kreikka ei kestä lisäsäästöjä

 4. 4.

  HS: Tulevan hallitusohjelman runko kasassa

 5. 5.

  Tällainen on toiseksi virallisin kenkätyyppi

 6. 6.

  Uusissa Lumia-puhelimissa on paljon hyvää ilman vau-efektiäkin

 7. 7.

  Kolme haastattelukierrosta kesätöihin – "saattaa olla tuleva johtaja"

 8. 8.

  Thaimaa tilkkii talouttaan perintöveron avulla

 9. 9.

  Varaa käteistä mukaan – Nordealla käyttökatko sunnuntaina

 10. 10.

  Keskuspankki mokasi – piti laskea salassa Brexitin seurauksia

Näytä lisää
Siirry täysversioon