Kansantalous

Strategi: Kreikka ratkeaa tuskallisella kompromissilla

Kuva: EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Euroalue ei hajoa eikä Kreikkakaan jätä euroa, arvioi Front Capitalin päästrategi ja perustelee näkemystään taloudellisilla eduilla."Kreikan tilanne laukeaa, kun kaikki antavat hieman periksi"

Taloussanomat

Sijoituspalveluyhtiö Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen ei jaa kaikkein synkimpien ennustajien näkemyksiä euroalueen tulevaisuudesta. Hän ei usko Kreikan euroeroon tai euroalueen hajoamiseen.

Aaltosen mukaan Kreikan vaalien tuottamasta levottomuudesta huolimatta euroalueen velkakriisi tulee vaimenemaan. Vaikka ongelmamaiden talouksien tervehtyminen on tuskallisen hidas prosessi, ei mailla loppujen lopuksi ole muita vaihtoehtoja.

– Tervehdyttämistä vastaan pullikoineet poliittiset päättäjät ovat vaihtuneet järjestäen ja kaikissa niissä on aloitettu talouden tervehdyttäminen ja julkisen sektorin säästötoimet, Aaltonen kirjoittaa strategiakatsauksessaan.

– Ainoastaan Kreikassa poliitikkojen on ollut vaikea hyväksyä realiteetteja ja äänestäjien turhautuneisuus purkautui vielä toukokuussa populistien suosimisena vaaleissa. Tilanteen hoitamista helpottaa se, että jo talvella Kreikan valtionlainat järjestettiin niin, että sijoittajien tilanne on selvitetty pitkäaikaisesti.

”Vastustuksella Kreikka
ei saavuta mitään”

Aaltosen mukaan Kreikka ei voi saavuttaa mitään EU:n ja valuuttarahasto IMF:n kanssa sovitun säästöohjelman vastustamisella, sillä tukiluottoja myönnetään erissä ja uusien erien saaminen edellyttää ohjelmissa pysymistä.

Tilanteen laukeaminen edellyttänee kuitenkin muilta euromailta jonkinlaista vastaantuloa ja näin todennäköisesti tullaan toimimaan ilman, että aiempia sopimuksia avattaisiin.

– Euron hajoamisen riski on kovista puheista huolimatta käytännössä olematon koska kaikille toimijoille ja euroalueen maille eurosta eroaminen tai sen hajoaminen olisi taloudellisesti heikoin vaihtoehto. Edes ajautuminen täysin maksukyvyttömäksi ei merkitse Kreikan eroa euroalueesta, eikä Kreikassa mikään poliittinen ryhmä ole millään tavalla ilmoittanut edes haluaan erota euroalueesta. Euromaat ovat siten toistensa vankeja niin hyvässä kuin pahassa.

Aaltonen muistuttaa, että euron hajoamiselle ei ole mitään taloudellista perustetta, sillä euroalue on rahoituksellisesti tasapainossa, eli sen vaihtotase on jopa lievästi ylijäämäinen. Lisäksi velkamaiden sekä pankkien velat ovat pääosin omassa eurovaluutassa, jota EKP voi periaatteessa painaa lisää.

– Vaikka Kreikan tilanne nyt näyttää markkinoiden mielestä dramaattiselta, tilanne laukeaa helposti, kun kaikki osapuolet antavat hieman periksi kovista vaatimuksistaan, kuten EU:ssa on tapana, Aaltonen toteaa.

Yrityshaku

Front Capital Oy, Helsinki — 2045856-1

Kaikki yritykset ja protestit

Lue kommentit (63)

Espanja, italia, ranska ja niiden jättimäiseten kokonaisvelkojen paljastus odottaa.Mikään miljardi ei riitä.POMMI LINKKI: www.goldseek.com / ubstbonj tower of barbel teertrs - Jim Willie CB
Kreikka voi pärjätä jatkossa vain devalvaation kautta omalla valuutalla.Vasta tuon jälkeen alkaa elpyminen.Soini oli sittenkin oikeassa: omenoille ja melooneille ei sovi sama lippis.
Voisnko nostaa kunnianloukkaus syytteen mediaa kohtaan kun väittävät minun puolettani, sekä minua jatkuvasti "populistiksi" ? Mielestäni populismia on yrittää pelastaa koko maailma Co2 lätinöillä ja t...
Eli me myönnymme hieman ja annamme köyttä jonka Kreikka vetää kireälle ja vaatii lisää. Näin se vaan tulee menemään ja pikkuhiljaa on lypsetty koko köysi.
ja näin saimme velat taas saataviksi ja rahan syytäminen pohjattomaan kaivoon jatkuu
Jos nykyistä tukipolitiikkaa jatketaan, niin eurooppa on kriisissä vielä seuraavat 30 vuotta.Nyt pitäisi jo ottaa järki käteen, ja antaa Kreikalle mahdollisuus omalla drakmalla.
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
 1. 1.

  Palkkaa maksettiin bensana – mätkyt menossa työntekijöiden pulitettavaksi

 2. 2.

  Rautia-rautakaupat katoavat Suomen kauppakartalta

 3. 3.

  Ex-työntekijä vinkkasi: Kamux maksanut palkkoja bensana

 4. 4.

  Nämä kansanedustajat hävisivät rahaa Talvivaara-osakkeisiin

 5. 5.

  Liikemies nosti jättiosingon – maksoi Putinin "suomalaisen kaverin" ulos

 6. 6.

  Vältä näitä kännykkävirheitä – uutta tietoa terveysvaikutuksista

 7. 7.

  St1 suunnittelee Turkuun seitsemän kilometrin syvyisiä reikiä

 8. 8.

  Kamux peruu listautumisen – veroja maksamatta

 9. 9.

  Aktia nosti talousennustetta – työmarkkinoilla "dramaattinen jakautuminen"

 10. 10.

  Windows 10 -asennus raivostutti: Suomalaisnainen marssi Microsoftin konttoriin

Näytä lisää
 1. 1.

  Capman myy osuutensa ruotsalaisesta Samsasta Attendolle

 2. 2.

  Sanoma osti kaksi ostohyvitysyritystä Hollannista

 3. 3.

  Näitä puhelimia Suomi ostaa nyt: Listoilla kaksi yllätystä

 4. 4.

  Stora Enso myy tehtaan Saksassa – tappio 15 miljoonaa

 5. 5.

  HS: Nyt riitti – ei enää Microsoft-puhelimia eduskunnalle

 6. 6.

  Pamin kiky-neuvottelut nytkähtivät eteenpäin

 7. 7.

  Maailman pisin rautatietunneli avautuu Sveitsissä

 8. 8.

  Brexit-vedätys repii brittejä kumpaankin suuntaan

 9. 9.

  Nämä kansanedustajat hävisivät rahaa Talvivaara-osakkeisiin

 10. 10.

  Kaleva: Suomi saattaa estää nämä verkkosivut seuraavaksi

Näytä lisää
Siirry täysversioon