Kolumnit

Lohikäärme parantaa taudin kuin taudin

Kolumni Kolottaako? Vaivaako kramppi? Murtuiko käsi? Näihin ja moniin muihin vaivoihin auttaa lohikäärmeen luista tehty keitos, jauhe tai haude.

Timo Poropudas

Pari tuntia Qingdaosta länteen sijaitseva Zhucheng on paikka, josta paikalliset ovat kaivaneet lohikäärmeen luita ties kuinka kauan. Vuonna 1960 Zhucheng nousi laajempaan tietoisuuteen, kun sieltä löydettiin suuri ”lohikäärmeiden” hautausmaa.

Zhuchengiä on kutsuttu dinosaurusten viimeksi taistelukentäksi sukupuuttoon kuolemista vastaan. Sieltä löydetyt luiden ja luurankojen kivettymät ovatkin tuoreimpia dinosaurusesiintymiä, jos nyt 65 miljoonaa vuotta vanhoja luita voidaan voidaan pitää tuoreina. Dinosaurukset katosivat juuri liitukauden lopussa sattuneisiin suuriin muutoksiin, joiden uskotaan johtuneen asteroidintörmäyksestä, tulivuorenpurkauksista tai molemmista.

Seitsemän kerroksen
luurankoja

Tiedemiehet eivät osaa sanoa, miksi Zhuchengissä Shandongin provinssissa esiintyy niin runsaasta dinosaurusten luiden kivettymiä. Luurankojen uskotaan päätyneen juuri Zhuchengin alueelle tulvavesien tuomina. Esiintymiä on löydetty seitsemästä eri kerroksesta.

Kuva: Timo Poropudas

Vierailin yhdellä alueen kolmesta suuresta dinosaurusesiintymästä. Kaksi muuta eivät ole kovin kaukana, mutta Kiinalle tyypillinen järjestelmäkatko esti vierailut niihin. Suurelle vierailumäärälle rakennetut tilat ovat tyhjillään, vaikka paikalle johtaa uusi leveä tie. Opastus ja kulkuvälineet puuttuvat.

Kaivantoalueen ainoan ”yleisönpalvelijan” mukaan ainut keino päästä pois oli bussi, jonka tuloaikaa hän ei tiennyt. Onnistuimme pysäyttämään paikallisen autoilijan, joka ystävällisesti kuskasi meidät 30 kilometrin päähän kaupunkiin.

Jälkeenpäin ajatellen meidän olisi pitänyt varata taksi etukäteen, mutta emme osanneet arvata, että kuuluisat dinosauruspuistot sijaitsevat keskellä asumatonta aluetta ilman minkäänlaisia palveluja.

300-metrin katettu
peltikattoinen oja

Melko alkeellinen oli tämän kaivannon esittelykin. Kaivanto oli 300 metriä pitkä leveän veen muotoinen viettävä oja, jonka pohjalla kulki kivetty kapea tie. Vasemmasta seinästä törrötti runsaasti suuria ja pieniä luita ja luiden palasia. Joukossa oli myös muutama tunnistettava luuranko. Oikea seinä oli taas täysin tyhjä luista. Ehkä ne oli peitetty tarkoituksella.

Monet luut oli merkitty tulitikkulaatikon kokoisilla kiinankielisillä lappusilla. Lisäksi paikalla oli muutamia pieniä kiinankielisiä opastuskylttejä. Kaiken kaikkiaan informaatiota oli erittäin vähän eikä kaivannossa ollut muuta henkilökuntaa kuin pari paksuun toppatakkiin pukeutunutta vanhaa miestä. Hekin ajelivat mopoillaan pois paikalta, kun vajaa kymmenhenkinen kiinalaisryhmä lähti.

Lipunmyyjän ja vartijan yhdistetyn kojun lisäksi paikalla oli vain yksi suurehko rakennus. Aikamme sen lukittuja ovia ihmeteltyämme lipunmyyjä tuli ja avasi meille oven dinosaurushalliin. Siellä koimme saavamme vastinetta 100 juanin pääsylipulle.

Zhuchengtyrannus magnus
painaa kuusi tonnia

Suuressa peltihallissa seisoskeli parikymmentä suurta dinosauruksen luurankoa. Siellä oli myös suurin koskaan löydetty dinosauruksen pääkallo, vaikka ei se paljon suuremmalta näyttänyt kuin viereinen Tyrannosauruksen pää. Näytteillä ei ollut T. Rex vaan sen vasta viime vuonna nimetty serkku Zhuchengtyrannus magnus, joka on vain hieman pienempi kuin suurin tunnettu Tyrannosaurus Rex. Se oli 11 metriä pitkä ja painoi kuusi tonnia. Sen suuri pää keikkui neljän metrin korkeudessa.

Maailman suurin ankannokkaisen hadrosauruksen fossiili löydettiin vuonna 1980. Sillä on pituutta 20 metriä. Kaikkiaan paleontologit ovat keränneet Zhuchengistä yli 50 tonnia fossiileja vuoden 1960 jälkeen.

Iso luu tuo
paljon onnea

Kiinalainen taikausko nosti päätään tässäkin tiedekeskuksessa.  Puolitoista metriä pitkä, pystyyn asetettu luu oli esittelyn ainoa esine, jota sai koskettaa. Se oli myös ainoa, jossa oli käyttöohjeet myös englanniksi. Niiden mukaan luun koskettaminen tuottaa onnea, kun sitä ensi sivelee ylhäältä alas ja sitten alhaalta ylös ja lopuksi pitelee keskeltä ja ilmaisee toiveensa.

Kuva: Timo Poropudas

Zhuchengin ja monen muun paikkakunnan dinosauruksia löytyy lisätietoja ja runsaasti kuvia
Dave Hone's Archosaurmusings -dinosaurusblogista. Tohtori David Hone työskentelee Dublinin University Collegessa.

Miljoonan asukkaan Zhuchengin lisätiedot voi löytää vaikka Wikipedian Dinosaur City -kuvauksesta. Kaupungista oli kotoisin myös Mao Tsetungin viimeinen vaimo, Neljän koplan johtaja Jiang Qing. Vahinko ettei kiinalaisen lohikäärmeen avulias ja hyväntahtoinen luonne tarttunut häneen.

Zhucheng on pinta-alaltaan maailman suurin dinosaurusesiintymä. Paikalle on tietenkin suunnitella suuri dinosaurusteemainen huvipuisto.

Löydetyistä luista ja luun palasista on koottu vaikuttavia luurankoja. Niistä huokuu massaa, voimaa ja nopeutta, vaikka niillä ei ole luuta eikä nahkaa. Katosta riippuvien lentoliskojen siipien väli vaihtelee metristä useaan. Niiden päät ovat suhteettoman jykeviä verrattuna pitkiin, hauraannäköisiin siipiluihin.

Yhdennäköisyys
on selvä

On helppo nähdä, miksi muinaiset kiinalaiset pitivät dinosauruksia lentävinä lohikäärmeinä. Fossiloituneet pitkät pyrstöt ovat antaneet muodon lohikäärmeen käärmemäiselle vartalolle. Lohikäärmeen kynnet on kuvattu suoraan dinosaurusfossiileista.

Lohikäärmeillä uskotaan olevan maagisia voimia ja niitä on haluttu käyttää hyväksi. Niiden luita on kaivettu ylös ja niistä on sitten tehty lääkettä keittämällä tai jauhamalla.

Lohikäärmeen luut kuuluvat osana moneen perinteiseen kiinalaiseen rohtoon. Fossiililuut sisältävät runsaasti kalsiumia, kaliumia, natriumia ja muita hivenaineita. Kaikki lohikäärmeen luu tosin eivät tule dinosauruksista. Nähtävästi sen lähteeksi ovat kelvanneet myös kilpikonnien kilvet ja muiden eläinten ja ihmisten kivettyneet luut.

Kuva: Timo Poropudas

Eri lähteiden mukaan luujauho tepsii todella monenlaisiin vaivoihin.

Neljä juania
kilolta

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan lohikäärmeen luuta pidetään ominaisuuksiltaan makeana ja neutraalina ja se liittyy sydän-, munuais- ja maksameridiaaneihin. Sen tärkein vaikutus on mielen rauhoittaminen ja nestevajauksen torjuminen. Sitä käytetään rauhoittavana lääkkeenä stressin poistamiseen ja mielen rauhoittamiseen. Se myös parantaa unettomuutta ja maanista käytöstä.

Se kelpaa lääkkeeksi myös kovaan hikoiluun ja krooniseen ripuliin. Usein se sekoitetaan lääkekasvien ja muiden hivenaineiden kanssa.

Tyypillinen annoskoko on 10–30 grammaa päivässä. Tänä päivä lohikäärmeen luuta myydään jauheena, pillereinä ja kapseleina ja usein se on sekoitettu valmiiksi lääkeyrttien kanssa.

Lohikäärmeen luu on erittäin turvallinen aine, sanoo  Acupuncturetoday. Sen mukaan edes yliannoksesta ei tiedetä seuranneen haitallisia vaikutuksia. Sen ei myöskään tiedetä reagoivan minkään muun lääkkeen kanssa.

Ennen Zhuchengiä Kiinassa tunnettiin useita dinosaurusten fossiiliesiintymiä, joista lohikäärmeen luita kaivettiin. Henanin maakunnassa, Ruyangin piirikunnassa luunpalasia myytiin neljän juanin kilohintaan. Niiden uskottiin tepsivän kramppien lisäksi huimaukseen. Niistä tehtiin myös tehtiin tahnaa, jota levitettiin murtumiin tai muihin vaurioihin.

Joillekin paikallisille ihmisille fossiilien palasten kerääminen on ollut ammatti. Fossiilien sijainti on ollut arvokas salaisuus, jota ei haluttu paljastaa edes tiedemiehille.

San Diego Physician -nettilehden artikkelin mukaan maasta kaivetut lohikäärmeen luut tuottivat hyvää onnea, lisäsivät hedelmällisyyttä ja paransivat tauteja.

Teen kanssa nautittavana jauheena sitä suositeltiin malariaan, munuaistautiin, naisten vaivoihin, punatautiin, sappikiviin, maksatautiin, unettomuuteen, sydämentykytykseen ja muihin vaivoihin.

Ei ihme, että näin vaikuttava aine tuottaa onnea ja terveyttä myös pelkän kosketuksen kautta.

Lue kommentit (14)

kunnon käteenveto parantaa kehon ja mielen.
Suomessa vastaava aine on kossu.
Kaikki lääkintä perustuu sille tosiasialle, että 99% sairauksista, murtumista jne. paranee itsellään. Ainoa vaikeus on saada uhri ostamaan lääkettä ennen kuin hän paranee itsestään.
Hienoa, sitten tämä EU:kin pääsee jakamaan kansalaisilleen sitä maksullista "lohikäärmekeittoa". Älkää valittako jos tämä keitto ensin maistuu karvaalta, niinhän sen pitääkin olla. Ylisuurten velkojen...
Luut olivat "kulttuurin" mukaisesti muovisia kopioita ja myytava jauhe selluloosaa.
Kotilohiskäärme voi parantaa yhdellä tinttauksella värivalot päälle, niin ettei tarvi väreist enää välittää.
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
 1. 1.

  Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus

 2. 2.

  Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin

 3. 3.

  Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat

 4. 4.

  Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta

 5. 5.

  Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"

 6. 6.

  Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja

 7. 7.

  Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"

 8. 8.

  Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"

 9. 9.

  Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina

 10. 10.

  Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä

Näytä lisää
 1. 1.

  Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa

 2. 2.

  Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen

 3. 3.

  Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä

 4. 4.

  Commerzbank irtisanoo lähes 10 000

 5. 5.

  Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa

 6. 6.

  Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun

 7. 7.

  PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu

 8. 8.

  Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista

 9. 9.

  Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin

 10. 10.

  Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää

Näytä lisää
Siirry täysversioon