Päivittäistavarat
päiv.

Ruokaguru Heikkilä: Karppausbuumi maltillistuu

Kuva: Lehtikuva

Vähähiilihydraattisen ruokavalion suomalaisena guruna tunnettu lääkäri Antti Heikkilä uskoo, että karppausbuumi tulee maltillistumaan Suomessa. Hän sanoo kritisoivansa puhdasta karppaamista ja pelkkää hiilihydraatteihin tuijottamista.

Riikka Kalmi

Vähähiilihydraattisesta Pellinki-dieetistään tunnettu lääkäri Antti Heikkilä uskoo, että suomalaisten karppausvillitys tulee maltillistumaan.

– Se tulee hakemaan oman uomansa, hän arvioi Taloussanomille.

Heikkilä muistuttaa, että vähähiilihydraattisuus on yli 200 vuotta vanha diabeteksen hoitokeino.

Heikkilä kuitenkin kritisoi äärikarppaamista.

– Se on liian kapeaa. Pelkkä hiilihydraattien rajoittaminen ei riitä, vaan ruuan on oltava ravinnepitoista, Heikkilä sanoo.

Heikkilä kertoo vastustavansa liian prosessoitua ja köyhdytettyä ruokaa.

Yhdysvalloissa karppausbuumi
oli jo vuosia sitten 

Yhdysvalloissa karppausbuumi eli huippuaikojaan 2000-luvun alkupuolella. Teollisuus meni buumiin vauhdilla mukaan ja kyllästi markkinat täysin low-carb- eli vähähiilihydraattisilla tuotteilla.

Samaan aikaan tuotteiden kysyntä alkoi kuitenkin hiipua, kun monet ruokavaliota noudattavat pettyivät karppaukseen. Esimerkiksi dieetillä olijan paino väheni aluksi nopeasti, mutta sitten palasi takaisin. Monet jättivät dieetin sikseen, kun jäätelön ja pastan himo lisääntyi riittävästi. Muutamat kuluttajat pelästyivät myös lääkärien varoituksia siitä, että karppaus saattaa houkutella syömään liikaa kaloreita tai liikaa tyydyttyneitä rasvoja.

Yhdysvalloissa low-carb-ruokavalioita on ollut useita erilaisia, kuten esimerkiksi South Beach tai kuuluisa Atkinsin dieetti.

– Nyt Yhdysvalloissa on menty tähän paleo-dieettiin, Heikkilä kertoo.

Paleo-dieetti jäljittelee kivikauden ihmisen eli metsästäjä-keräilijän ruokavaliota.

Heikkilän mukaan karppaus on tällä hetkellä Suomen ohella kova sana myös Ruotsissa ja Norjassa.

"Karppausleivän gluteeini
on monelle pahasta"

Suomessakin elintarviketeollisuus on kehittämässä tuotteita karppaajille. Leivän menekin laskua säikähtäneet leipomot ovat lanseeranneet vähähiilihydraattisia leipätuotteita.

Heikkilän mielestä karppausleivissä huonoa on se, että joissain leivissä on huomattavasti enemmän gluteeiinia kuin tavallisessa leivässä.

– Se on hankala aine monille, hän kritisoi.

Blogissaan Heikkilä on todennut gluteeiinin olevan monille haitta, ellei suorastaan myrkky.

– Gluteiini on yhdistetty yli 250:een eri sairauteen skitsofreniasta syöpään. Keliakia on vain jäävuoren huippu koko ongelmasta. Leivän hiilihydraatti on pienempi ongelma, jos sitä vertaa gluteiiniin, Heikkilä arvioi.

"Turhia
lisäaineita"
 

Kysyn Heikkilältä, mitä mieltä hän on vähähiilihydraattisten valmisruokien tulosta markkinoille.

– Se vain kertoo siitä, kuinka dynaaminen talouselämä on. Ei pakkaaminen sinänsä ole huonoa, pakataanhan jauhelihaakin, mutta miksi ruokia täytyy manipuloida väriaineilla ja turhilla lisäaineilla, hän sanoo.

Heikkilä kertoo haluavansa edistää ruokakulttuuria ja ruuan valmistamista itse. Siihen ajatteluun eivät teolliset valmisruuat sovi. Kaikki pakattu ei kuitenkaan ole pahasta.

– Vihannespakasteet ovat ihan hyviä, hän myöntyy.

Lue kommentit (63)

Mites toi runsas proteiinimäärä mitä karpatessa tankataan jatkuvalla syötöllä, eikö siitä kerry kaikkea tauhkaa elimistöön ehkä jopa DDT:tä, PCB:tä yms.?Remember merikotkat?
Antti on asia linjoilla ja tietää mistä puhutaan, kannatta lukea jos miehen juttuihin törmää.
Tartteeko sitä proteiinia niin hirveesti kuitenkaan mättää, monipuolisuutta sanoo Anttikin.
Mites toi runsas proteiinimäärä mitä karpatessa tankataan jatkuvalla syötöllä, eikö siitä kerry kaikkea tauhkaa elimistöön ehkä jopa DDT:tä, PCB:tä yms.?Remember merikotkat?Karppaus ei ole sitä, että...
Tämäkin kommentointi on pian täynnä kaikenlaista scheissea..Sopiiko karppaus juuri itselle, niin paras tapa on kokeilla. Karppaustyyleistä kannattaa valita Antin pellinkidieetin tapainen ravinteikas j...
Mites toi runsas proteiinimäärä mitä karpatessa tankataan jatkuvalla syötöllä, eikö siitä kerry kaikkea tauhkaa elimistöön ehkä jopa DDT:tä, PCB:tä yms.?Remember merikotkat?Ota selvää asioista ennekui...
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
  1. 1.

    Onnistuisiko Cheekiltä Adelet? "Voisi olla mahdollisuuksia"

  2. 2.

    Rikkain prosentti on Suomessakin luultua rikkaampi

  3. 3.

    Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on

  4. 4.

    Pääkaupunkiseudun asuntohinnat kovassa kirissä

  5. 5.

    Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä

  6. 6.

    Analyytikko: Fortum maksoi korkean hinnan Ekokemistä – "Aika paljon preemiota"

  7. 7.

    Jolla C myi saman tien loppuun – vihjailee jatkosta

  8. 8.

    Näin Saksassa: Metalliala neuvotteli peräti 4,8 prosentin palkankorotukset

  9. 9.

    Microsoftista lähteville heti uusia työtarjouksia – "Useat löytävät mielenkiintoisia tehtäviä"

  10. 10.

    Puhelimia ei enää pitänyt tulla: Mitä tapahtui, Jolla?

Näytä lisää
  1. 1.

    Ertokin jää pois uudesta keskusjärjestöstä

  2. 2.

    Japanin Abe suunnittelee jättimäistä elvytyspakettia

  3. 3.

    BBC: Työnsaantisi voi pian olla kiinni robotin valinnoista

  4. 4.

    Näin kalliiksi homerakennukset käyvät yhteiskunnalle

  5. 5.

    Yellen ennakoi Fedin nostavan korkoaan piakkoin

  6. 6.

    Tekeekö Ruotsi taas Suomelle ikävän tempun? Niinistö Ylellä: ”Ruotsalaiset ovat selvästi vähän noloina”

  7. 7.

    HS: Eläkesijoittajille miljoonien tappiot kasvuyrityksistä

  8. 8.

    Näin Saksassa: Metalliala neuvotteli peräti 4,8 prosentin palkankorotukset

  9. 9.

    Saako Android-puhelimesi halutun päivityksen? Katso tästä

  10. 10.

    Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on

Näytä lisää
Siirry täysversioon