Ulkomaat

Pankki varoittaa pilvenpiirtäjäilmiöstä

Kuva: Charles Crowell/Bloomberg News

Aasiassa yhä uudet loistokkaat rakennukset hipovat taivaita samaan aikaan, kun investointipankki varoittelee pilvenpiirtäjä-ilmiöstä ja tulevasta talousromahduksesta.

Taloussanomat

Pilvenpiirtäjien kiihtyvä rakentaminen näyttää "korreloivan epäterveellä tavalla” tulevan finanssikriisin kanssa, kirjoittavat investointipankki Barclays Capitalin analyytikot uudessa raportissaan.

– Usein maailman korkeimmat rakennukset ovat vain merkki suuremmasta pilvenpiirtäjien rakennusbuumista, mikä heijastaa laajalle levinnyttä pääomien haaskausta ja ennakoi talouden tulevaa korjausliikettä, pankin analyytikot sanoivat Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Pankki on julkaissut talouden suhdannekäyrää piirtävää pilvenpiirtäjä-indeksiään säännöllisesti. Pilvenpiirtäjäindikaattori kehitettiin alun perin hieman kieli poskessa, mutta sen on todettu myös kertovan jotain talousalueiden huikentelevaisesta kasvu-uskosta.

Kiina rakentaa pankin mukaan tällä hetkellä pilvenpiirtäjiä innokkaimmin. Myös Intiassa on 14 uutta pilvenpiirtäjää rakenteilla. Sijoittajien pitäisi pankin mukaan huolestua eniten Kiinasta, joka rakentaa tällä hetkellä yli 50 prosenttia kaikista mailman pilvenpiirtäjistä.

Investointipankki JPMorgan Chase varoittaa omassa raportissaan, että Kiinan kiinteistömarkkinoiden arvo suurimmissa kaupungeissa saattaa romahtaa jopa viidenneksen seuraavan 12–18 kuukauden aikana.

Barclaysin pilvenpiirtäjätilasto ulottuu 1800-luvulle, joilloin maailman ensimmäisen pilvenpiirtäjän Equitable Lifen rakentaminen ennakoi laman tuloa. Chigagon Willis Tower, ennen Sear Towerina tunnettu, rakennus kohosi taivaisiin juuri ennen öljykriisin puhkeamista 1974. Malesian 1997 valmistunut Petronas osui yhteen Aasian silloisen talouskriisin kanssa.

Intiassa miljardööri Mukesh Ambani on rakentanut oman pilvenpiirtäjänsä asuinkäyttöön. Maailman kalleimmassa, miljardin dollarin, kodissa on 27 kerrosta ja henkilökuntaa 600.

Nykyisin maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan rakentamien on yksi viimeisimmistä esimerkeistä pilvenpiirtäjäindikaattorista.

Lue kommentit (31)

Siis kerrankin oikea arvio. Juuri näin se menee. Katsele ympärille ja huomaa esim ökyrakentaminen ja tajua, että jotain on pahasti pielessä.Nämä rakennukset ovat sijoittajien omistamia vaikkak se on o...
Jos pilvenpiirtäjien lukumäärä korreloi köyhyyttä, niin Suomessa menee tosi hyvin.
Niin eli siis 3 kertaa on pilvenpiirtäjä onnistuttu rankentamaan juuri ennen lamaa? Näitähän nyt ei ole maailmaan rakennettu varmaan kuin reilusti yli 10000?Että näin vahva sammakkokonitohtoriennustus...
Suomessakin varoiteltiin alkaneesta talousromahduksesta, mutta sitten propaganda vaiensi kaikki totuuden lähteet ja tilalle laitettiin Lauri Uotilan valehtelua.
Ilmiö on rantautumassa Suomeenkin.
Tässä hyvä kirja siitä, miten taloutta kadun miehen tasolta tarkkailemalla voi havaita talouskuplien syntyä:www.amazon.com/Boombustology-Spotting-Financial-Bubbles-Before/dp/0470879467Pilvenpiirtäjät...
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
 1. 1.

  Ainakin yhdellä alalla on työntekijöistä "huutava pula"

 2. 2.

  Nyt tuli loppu prosenttikikkailulle – XXL:lle lätkäistiin uhkasakko

 3. 3.

  Venäläiskoneen ampuminen pelästytti markkinat

 4. 4.

  Lahjakortit joululahjaksi työntekijöille? Ei käy, sanoo verottaja

 5. 5.

  Auto hajosi – myyjä korvauksiin vuosien jälkeen

 6. 6.

  Näin Nokia haksahti Troijan hevoseen: "Heidän täytyi nauraa meille"

 7. 7.

  K-Market laittaa varkaiden kuvat nettiin – "Hyvän tavan vastaista"

 8. 8.

  Perustaja pelasti Punnitse & Säästä -ketjun konkurssista

 9. 9.

  Öljyministeri hätkähdytti: Hinta painuu 20 dollariin

 10. 10.

  Budget Sport -pomo kiistää XXL:n väitteen

Näytä lisää
 1. 1.

  Lämpöpumppujen ja mökkien myyjä hakeutuu konkurssiin

 2. 2.

  Komissiolta taas vaarallinen idea

 3. 3.

  Yle: Menestysyhtiö varoittaa: tehdas kiinni, jos tukilakko iskee kunnolla

 4. 4.

  Lehti: TeliaSoneraa uhkaavat jopa 1,6 miljardin euron rapsut

 5. 5.

  Huolestuttava harhaluulo: Kaikki hakutulokset ovat totta

 6. 6.

  Järjestö: S-ryhmä, Subway ja Snellman – vain yksi tarjoaa eettistä broileria

 7. 7.

  Le Figaro: Ranskan talousministeri ehkä Suomeen – aiheena Olkiluoto

 8. 8.

  TS: Burana-Capsin valmistaja epäilee sabotaasia

 9. 9.

  "Turvallinen" osa aiheutti 1,6 miljoonan auton korjauskutsun

 10. 10.

  Joululahjat verkkokaupasta? Näin saat pakettisi varmimmin

Näytä lisää
Siirry täysversioon