Uudistus Mitä pidät uudesta mobiiliversiosta? Anna palautetta Lue lisää
Ulkomaat

Pankki varoittaa pilvenpiirtäjäilmiöstä

Kuva: Charles Crowell/Bloomberg News

Aasiassa yhä uudet loistokkaat rakennukset hipovat taivaita samaan aikaan, kun investointipankki varoittelee pilvenpiirtäjä-ilmiöstä ja tulevasta talousromahduksesta.

Taloussanomat

Pilvenpiirtäjien kiihtyvä rakentaminen näyttää "korreloivan epäterveellä tavalla” tulevan finanssikriisin kanssa, kirjoittavat investointipankki Barclays Capitalin analyytikot uudessa raportissaan.

– Usein maailman korkeimmat rakennukset ovat vain merkki suuremmasta pilvenpiirtäjien rakennusbuumista, mikä heijastaa laajalle levinnyttä pääomien haaskausta ja ennakoi talouden tulevaa korjausliikettä, pankin analyytikot sanoivat Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Pankki on julkaissut talouden suhdannekäyrää piirtävää pilvenpiirtäjä-indeksiään säännöllisesti. Pilvenpiirtäjäindikaattori kehitettiin alun perin hieman kieli poskessa, mutta sen on todettu myös kertovan jotain talousalueiden huikentelevaisesta kasvu-uskosta.

Kiina rakentaa pankin mukaan tällä hetkellä pilvenpiirtäjiä innokkaimmin. Myös Intiassa on 14 uutta pilvenpiirtäjää rakenteilla. Sijoittajien pitäisi pankin mukaan huolestua eniten Kiinasta, joka rakentaa tällä hetkellä yli 50 prosenttia kaikista mailman pilvenpiirtäjistä.

Investointipankki JPMorgan Chase varoittaa omassa raportissaan, että Kiinan kiinteistömarkkinoiden arvo suurimmissa kaupungeissa saattaa romahtaa jopa viidenneksen seuraavan 12–18 kuukauden aikana.

Barclaysin pilvenpiirtäjätilasto ulottuu 1800-luvulle, joilloin maailman ensimmäisen pilvenpiirtäjän Equitable Lifen rakentaminen ennakoi laman tuloa. Chigagon Willis Tower, ennen Sear Towerina tunnettu, rakennus kohosi taivaisiin juuri ennen öljykriisin puhkeamista 1974. Malesian 1997 valmistunut Petronas osui yhteen Aasian silloisen talouskriisin kanssa.

Intiassa miljardööri Mukesh Ambani on rakentanut oman pilvenpiirtäjänsä asuinkäyttöön. Maailman kalleimmassa, miljardin dollarin, kodissa on 27 kerrosta ja henkilökuntaa 600.

Nykyisin maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan rakentamien on yksi viimeisimmistä esimerkeistä pilvenpiirtäjäindikaattorista.

Lue kommentit (31)

Siis kerrankin oikea arvio. Juuri näin se menee. Katsele ympärille ja huomaa esim ökyrakentaminen ja tajua, että jotain on pahasti pielessä.Nämä rakennukset ovat sijoittajien omistamia vaikkak se on o...
Jos pilvenpiirtäjien lukumäärä korreloi köyhyyttä, niin Suomessa menee tosi hyvin.
Niin eli siis 3 kertaa on pilvenpiirtäjä onnistuttu rankentamaan juuri ennen lamaa? Näitähän nyt ei ole maailmaan rakennettu varmaan kuin reilusti yli 10000?Että näin vahva sammakkokonitohtoriennustus...
Suomessakin varoiteltiin alkaneesta talousromahduksesta, mutta sitten propaganda vaiensi kaikki totuuden lähteet ja tilalle laitettiin Lauri Uotilan valehtelua.
Ilmiö on rantautumassa Suomeenkin.
Tässä hyvä kirja siitä, miten taloutta kadun miehen tasolta tarkkailemalla voi havaita talouskuplien syntyä:www.amazon.com/Boombustology-Spotting-Financial-Bubbles-Before/dp/0470879467Pilvenpiirtäjät...
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
 1. 1.

  100 osoitetta, joissa kodit halpenevat ensi vuonna

 2. 2.

  Katso palkat valtiolla: 3552 euroa kuussa

 3. 3.

  AL: Lopettaako tämä keksintö pyörävarkaudet?

 4. 4.

  Venäjän alamäki yllätti – pahin vasta edessä?

 5. 5.

  Varusteleka sai taas huutia "kansanmurhabaretista"

 6. 6.

  Ovela temppu: Näin Kreikka pakotetaan eläkeleikkauksiin

 7. 7.

  Merkel sanoi suorat sanat Venäjän asemasta G8:ssa

 8. 8.

  Kodinrakentaja mokaa: telineet styroksista

 9. 9.

  Arla vei passit työntekijöiltään

 10. 10.

  Prius-omistajien riesa: Autoista vohkitaan akut

Näytä lisää
 1. 1.

  Professori: Sijoitusrahastojen palkkiot kammottavan korkeita Suomessa

 2. 2.

  Ison osakevälittäjän toiminta jäihin – kurssi syöksyy

 3. 3.

  Milloin naku Sara Sieppi on mauton? Riippuu tilanteesta

 4. 4.

  Kreikka leikkaa pankkien pelastusrahaston väen "provokatiivisia" palkkoja

 5. 5.

  Alkon maksettava korvauksia Nokialla

 6. 6.

  Drakmaattinen loppu? "Tsipras ajaa skootterilla, Schäuble panssaroidulla BMW:llä"

 7. 7.

  Audi: Tarjous Nokian Herestä avoin muille autonvalmistajille

 8. 8.

  Nokian Suri: "Ei hötkyillä..."

 9. 9.

  Jo 100 000 lainaan haettu lyhennysvapaata

 10. 10.

  Pihlajalinna arvioi markkina-arvokseen jopa 204 miljoonaa euroa

Näytä lisää
Siirry täysversioon