Ulkomaat

Pankit hoitavat valkoisten taloja, etniset alueet rapistukoot

Yhdysvaltalaisen kiinteistöalan kansalaisjärjestön tekemä selvitys osoittaa pankit erottelevat huutokaupattavien talojensa asiakaskuntaa etnisin perustein. Köyhien talot saavat ränsistyä pystyyn, sillä niitä ei välttämättä myydä ollenkaan.

Taloussanomat

Kun pankki Yhdysvalloissa pakkolunastaa ja kauppaa varakkaan valkoisen perheen asunnon, se huoltaa ja markkinoi kiinteistöä aktiivisesti.

Kun mustien tai latinotaustaisten asuinalueilla talo joutuu pankin haltuun, se todennäköisemmin jää hoitamatta, ränsistyy ja menee huonosti kaupaksi.

National Fair Housing Alliance -järjestön tutkimuksen mukaan kuusi Yhdysvaltain suurinta pankkia harjoitti systemaattisesti erilaista käytäntöjä, johon vaikutti se, oliko kyse valkoisen keskiluokan vai vähemmistöjen asuinalueista.

Pankkien nimiä ei julkaistu selvityksessä, mutta järjestö aikoo tehdä useita hallinnollisia valituksia, joiden yhteydessä pankit nimetään.

Raportista kertonut Huffington Post ei saanut yhteydenottoihinsa vastausta asuntoluotottajia edustavasta pankkijärjestöstä (The American Mortgage Bankers Association).  

Etnisillä alueilla 42 prosentissa pankkien omistamista taloista oli näkyviä ylläpito-ongelmia: ruoho rehotti, sadevesikourut ja rännnit repsottivat. Ikkunat olivat rikki yli 80 prosenttia yleisemmin kuin valkoisten asuinalueilla, ja roskia oli paljon yleisemmin.

Etnisten vähemistöjen alueilla myyntikyltit olivat myös huonoja, tai niitä ei ollut ollenkaan.

Tutkimuksen mukaan pankkien toimintaan liittyvä ongelma voi pahentaa eriarvoistumisen lisäksi maan asuntokriisiä, koska se heikentää kiinteistöveropohjaa, josta monet kunnat ovat riippuvaisia.

Yhdysvalloissa on maan keskuspankin mukaan ainakin puoli miljoonaa tyhjillään olevaa pankkien asuntoa, ja odotettavissa on jopa kaksi miljoonaa uutta pakkohuutokauppaa.

Lue kommentit (30)

Jos itse olisin tuossa hommassa tottakai toimisin vain rahan ajamana, muuten olisin entinen työntekijä. Moraali ei tulisi ongelmaksi.Ja joskus sitä vaan on oltava realisti, jos etnisyys on rahallisest...
oikein!
Jos itse olisin tuossa hommassa tottakai toimisin vain rahan ajamana, muuten olisin entinen työntekijä. Moraali ei tulisi ongelmaksi.Ja joskus sitä vaan on oltava realisti, jos etnisyys on rahallisest...
USA:sa ainakin puolimiljoonaa tyhjillään olevaapankkien asuntoa.Minusta suomessa joka on pieni maa on valtavastipankkien omistamia tyhjiä asuntoja.Veikkaan että prosentuaalisesti suomessa reilusti ene...
Mitä jos Aki Kaurismäki onkin oikeassa?
Pian myös Suomessa. Sijainniltaan ja kunnoltaan hyvät asunnot menevät vielä kaupaksi - kunhan hinnasta sovitaan - mutta huonoja ei osta kukaan.Asuntojen hintatilastoissa tämä näkyy jo siten että vaikk...
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
 1. 1.

  Näistä asioista Suomessa vaietaan

 2. 2.

  Venäjällä voi olla pian uusi piikki lihassa

 3. 3.

  Varoufakis eroaa – syynä euroryhmän vastustus

 4. 4.

  Norja antoi pois 15 miljoonaa barrelia öljyä – koston seuraus?

 5. 5.

  Nyt on törppöjen kulta-aika – näin teillä sikaillaan

 6. 6.

  Euro purettiin tänään – ajoitus sattumaa

 7. 7.

  Analyytikot: Euroero on nyt todennäköisin vaihtoehto

 8. 8.

  "Eurooppa ja USA ovat juuttuneet menneisyyteen"

 9. 9.

  Varoitus Saksassa: Grexit tekisi miljardien eurojen loven budjettiin

 10. 10.

  Ei-ääniä enemmistö – Kreikka yhä lähempänä euroeroa

Näytä lisää
 1. 1.

  Kreikka sai uuden valtiovarainministerin

 2. 2.

  Älyä ranteeseen: Perinteikäs kellovalmistaja kokeilee onneaan

 3. 3.

  Uusi uhka Kreikalle: Kaksi päivää, sitten alkavat mellakat

 4. 4.

  Tietomurto paljasti inhottavia asioita valtioiden kyberapurista

 5. 5.

  Kehotus Kreikalle: drakma takaisin

 6. 6.

  EK: Työpaikan "rutiinisairastuja" tuntee oikeutensa

 7. 7.

  Fennovoima antoi ministeriölle lisäselvityksen – ei julkinen

 8. 8.

  Euro purettiin tänään – ajoitus sattumaa

 9. 9.

  Pankkijätti: Bitcoin voi olla uhka rahoitusyhtiöille

 10. 10.

  Säästöpankkiryhmä estää Kreikka-maksuja

Näytä lisää
Siirry täysversioon